poniedziałek, Sierpień 20, 2018

Zdrowe smaki w kuchni

0

Wiele osób jest wręcz uzależnionych od dobrego jedzenia i nie umie sobie dać rady ze swoim hobby. Dlatego też po prostu przestaje z nim walczyć i stara się dodawać dla siebie po prostu coraz większe ilości ćwiczeń fizycznych, które mają zapobiegać nie zdrowemu odkładaniu się pokładów tłuszczu. Warto jest się postarać o to, aby w sposób odpowiedni umieć dobierać dla siebie jednak jedzenie, które może być dla nas samych przecież zarówno bardzo smaczne jak i zdrowe. W wielu wypadkach ludzie starają się o to, aby w sposób naprawdę odpowiedni przygotowywać swoje dania zastępując wszystkie składniki mniej pożywne tymi o lepszej jakości. Powinniśmy przede wszystkim wszystkie słodkie rzeczy zastąpić tutaj owocami lub miodem gdyż spiszą się one w ten sposób idealnie, a my sami nie będziemy mieli większych problemów jeżeli chodzi o nasze zachcianki smakowe. Dodatkowo powinniśmy do maksimum ograniczyć spożywanie soli, która również może nam przeszkadzać jeżeli chodzi o utrzymanie stanu naszego zdrowia. Dużo lepiej jest korzystać z przypraw ziołowych, które będą mogły nadawać również odpowiedni smak naszym potrawą niż używać przypraw, które są szkodliwe dla naszych poszczególnych organów i nie przynoszą nam żadnych korzyści.

http://www.lifebox.pl/

Danie dnia

0

Danie dnia to z pewnością nazwa dla obiadu. W Polsce to właśnie obiad jest najważniejszym daniem dnia. Wbrew pozorom powinno nim być śniadanie, zwłaszcza dietetycy podkreślają o bardzo ważnej funkcji tego posiłku. Jednak śniadaniom nie poświęcamy tyle uwagi, ile czasu zajmuje nam wymyślenie i przygotowanie wspaniałego obiadu. Na dni w tygodniu najchętniej podajemy zupy i drugie danie, jakim są najczęściej naleśniki, makarony, ryż na mleku, omlety. Od czasu do czasu, kiedy jest wena, ochota i fundusze można zaserwować rodzinie wspaniały mięsny obiad taki jak kotlety schabowe, pałki, skrzydełka, panierowana pierś kurczaka, klopsy mielone, gulasz, chińskie danie z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Na niedziele i święta mamy specjalne menu, które zwykle się nie zmienia. Wybieramy albo potrawkę z kurczaka z ryżem i sosem słodko-kwaśnym z rodzynkami, rosół, albo kurczak z rożna lub kotlety schabowe z surówką ziemniakami lub frytkami. Czasami na specjalne okazje podajemy jeszcze pieczeń, którą starannie dusimy w ciemnym sosie.

http://www.elegans.pl/

Sushi, czy się odważysz?

0

Wiele osób zastanawia się jakim cudem człowiek może zjeść surową rybę tzn. zjeść sushi. Jest to jednak super jedzenie, które z pewnością docenią nowocześni ludzie skłonni do kuchennych eksperymentów. Coraz więcej osób stawia w Polsce na rozkręcanie właśnie tego typu biznesu. Ryba, trochę ryżu, sprawne ręce oraz wasabi potrafią uczynić dzień niesamowitym wydarzeniem. Sushi to jednak nie tylko to. To pewna sztuka kulturalnego jedzenia, które pozwala człowiekowi poznać smak nowych kultur. W Polsce obecnie gastronomia kieruje się właśnie mocno do tego obszaru uważając, że sushi jest idealnym dodatkiem dla Polaka. Trzeba przyznać, że to dobry pomysł na przekąskę, ponieważ zawiera wiele witamin oraz przede wszystkim takie jedzenie jest bardzo smaczne, jeżeli oczywiście przyzwyczai się do niego podniebienie. Unikaj jak ognia restauracji, które korzystają z półproduktów. Sushi musi być świeże inaczej traci zupełnie całą swoją jakość. Podsumowując, kultura surowego jedzenia jest w Polsce stosunkowo młoda, ale przybiera już coraz bardziej profesjonalny kształt. Obserwuj ten obszar, poznawaj nowe smaki i ciesz się nową kulturą gastronomii, która stawia na przepyszne sushi.

http://www.modny-styl.pl/

Czuj smak

0

Potrzeby smakowe współcześnie bardzo się u człowieka rozwinęły. Bardzo mało osób ma jednak pojęcie, że wiele osób na terenie świata, szczególnie w plemionach typowo prymitywnych nie ma pojęcia o istnieniu nawet podstawowych przypraw. Czy człowiek współczesny wyobraża sobie życie na przykład bez soli? Prawdopodobnie nie, a wyczucie smaku jest jedną z naszych największych potrzeb, które bezprecedensowo spełniamy za pośrednictwem przeróżnego rodzaju potraw. Kultura jedzenia w tym zakresie jest naprawdę bogata, a ilość smaków świata jest wręcz nieskończona. Ludzie opanowali sztukę przyrządzania jedzenia wręcz do perfekcji, a odpowiednio dobrane przyprawy sprawiają, że można w zasadzie ze wszystkiego zrobić wykwintne danie. W wielu przypadkach uwielbiamy eksperymentować właśnie przez to, że na świecie istnieje tak wiele przypraw. Podsumowując warto rozwijać w sobie poczucie smaku, aby w życiu przeżywać niezwykłe chwile związane z jedzeniem, które może być naprawdę przyrządzane z pasją. Podróżne kulinarne i pasja gotowanie może stać się także Twoim udziałem. Zrób to dla samego siebie i odkryj wszystkie smaki świata. Nie wiesz nawet jak wielki to obszar poznawczy.

http://www.convict.pl/

Zdroworozsądkowe podejście

0

Pojęcie takie jak kulinaria bardzo często jest w dzisiejszych czasach kojarzone z dietą. Z kolei pojmowanie słowa „dieta” na przestrzeni paru ostatnich lat bardzo się zmieniło – aktualnie mówiąc o diecie, myśli się o odchudzaniu. Rozpatrując ten termin tylko i wyłącznie w takim kontekście, wyszczególnia się obecnie mnóstwo rodzajów diet – trudno w zasadzie je zliczyć, ponieważ cały czas pojawia się tutaj coś nowego. Taka kuchnia nie zawsze jednak jest zdrowa i w wielu przypadkach prowadzi do wycieńczenia organizmu, zaś stracone w taki sposób kilogramy bardzo szybko powracają. Pamiętać trzeba przede wszystkim o tym, że dieta to pewien sposób odżywiania się – ma ono charakter racjonalny. Człowiek odżywiający się w sposób racjonalny ceni sobie rozmaite smaki, a do jedzenia ma ogólnie bardzo zdrowo rozsądkowe podejście – zasada, że wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem, jest w tym miejscu jak najbardziej uzasadniona. Odżywiać się racjonalnie to odżywiać się zdrowo, ale przy jednoczesnym czerpaniu przyjemności z jedzenia.

http://www.cooltural.pl/

Desery z owoców królują na przyjęciach

0

Nie od dziś wiadomo, że owoce pełnią bardzo dużą rolę w polskiej kuchni. Okazuje się jednak, że obecnie królują one na polskich stołach w postaci bajecznie udekorowanych deserów owocowych, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. W dzisiejszych czasach owocowe desery królują przede wszystkim na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Jest to doskonałe rozwiązanie, ponieważ mamy pewność, że większość gości zje taki deser ze smakiem. Największą popularnością cieszą się sałatki owocowe, które goszczą najczęściej na urodzinach i to nie tylko dzieci. Owoce obecne są również pod postacią zmiksowanych koktajlów, udekorowanych bitą śmietaną pucharków czy innych specjałów. Podając na przyjęciach owocowe desery mamy nie tylko pewność smaku, ale także korzystnego wpływu na organizm człowieka, co coraz częściej w dzisiejszych czasach brane jest pod uwagę przy ustalaniu menu. Owocowe desery to także gwarancja lekkiej przekąski, która nie zaszkodzi nawet tym, którzy pragną zrzucić parę kilogramów. Warto więc pójść za obowiązującą modą kulinarną i na wszelkiego rodzaju przyjęciach z powodzeniem serwować desery owocowe, które ucieszą wszystkich uczestników imprezy, łącznie z najmłodszymi pociechami, które je wręcz uwielbiają.

http://www.naszawitryna.pl/

Półprodukty w kuchni, czyli szybkie gotowanie

0

Współczesne panie domu nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie codziennych, wykwintnych obiadów, ale coraz częściej doceniamy wartość domowych posiłków, choć może z uboższych składników niż w restauracji. Zgodnie z zasadą ‘wiem co jem’, domowe jedzenie jest zdrowe, w końcu wiemy, z jakich produktów jest przygotowane. W sklepach pojawia się coraz więcej półproduktów, które są przygotowane do szybkie obróbki w kuchni. W naszych sklepach popularne są gotowe surówki, sałatki, mixy różnych sałat – tylko wyłożyć na miskę i polać sosem. O ile są to same warzywa, można się pokusić o takie ułatwienie sobie przygotowania posiłku, natomiast czytając etykiety na opakowaniach z gotowymi już surówkami, głowa może rozboleć od ilości różnych dodatków – guma ksantowa, dodatki na literę E, konserwanty, polepszacze smaku. Kupione na placu targowym dwie marchewki, utarte z jednym jabłkiem, zamienią się w wyśmienitą, zdrową surówkę do obiadu, a to tylko kilka minut pracy. Za granicą, można w sklepach kupić o wiele więcej produktów gotowych do ugotowania czy smażenia – nawet obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki…

http://www.centerfence.pl/

Kuchnia odkrywana na nowo

0

W wieku XXI poszukiwanie nowych smaków nie jest niczym dziwnym, czy nietypowym. Mamy wielkie szanse na odniesienie sukcesu w zakresie eksperymentowania ze smakami – nasza kuchnia ma możliwość na nowo rozkwitnąć i to przy wcale niewielkim nakładzie sił. Mamy wiele możliwości – stare przepisy można zmienić zdecydowanie przy zastosowaniu kilku małych trików. Wystarczy zmiana zestawu przypraw, zmiana zwykłego makaronu na pełnoziarnisty czy rodzaju kaszy. Zastosowanie różnych sosów, warzyw pozwala na dokonywanie zmiany przy tej samej ilości czasu i sił. Smaki świata znajdują się w naszym zasięgu, nasza kuchnia może przez nie zostać odmieniona. Powinniśmy zdecydować się na łączenie smaków tak jak nam i naszym bliskim to odpowiada, nie musimy dostosowywać się w 100 procentach do przepisów i standardowych wymagań. Kuchnia pozwala nam eksperymentować, działać jak najbardziej twórczo i daje nam szansę na zmiany w codzienności, których na pewno nie będziemy żałować. Odkrywanie nowych smaków to wspaniała wyprawa w nieznane.

http://www.nieoficjalnie.pl/

Indyk w winnej galarecie

0

Indyk w winnej galarecie jest to idealne danie na każdą imprezę okolicznościową, obiad czy kolację. Do jej przegotowania będziesz potrzebować miedzy innymi filet z piersi indyka, 1 szklanki białego wytrawnego wina, dwie szklanki bulionu z drobiu, dwa liście laurowe, pięć ziaren ziela angielskiego, 25 dekagramów migdałów, 25 dekagramów rodzynków, pęczek włoszczyzny, cztery łyżeczki żelatyny i sól. Jest to danie proste. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotuj wywar. Odcedź i rozpuść w nim żelatynę, wciąż mieszając. Następnie dodaj wino i bulion. Mięso pokrój w plastry. Wszystko wyłóż na półmisku. Posyp obranymi migdałami i rodzynkami. Zalej i wstaw do lodówki by stężała. Może to trwać nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie wyłóż gotową galaretę na talerz przyozdób ją natka pietruszki. Danie to jest dość pracochłonne. Całkowity czas jej przygotowania wynosi godzinę plus stężenie galarety. Możesz śmiało polecić ją swoim znajomym, którzy specjalizują się w podobnych smakach.

http://www.kobiecylajf.pl/

Smaczne nie zawsze zdrowe

0

Jeśli lubimy jeść musimy zdawać sobie sprawę, że smaczne potrawy nie zawsze są dla nas zdrowe. Obecnie możemy spotkać się z taką sytuacją , zwłaszcza w lokalach w jakich serwowane są szybkie posiłki. W takich miejscach do potraw dodawane są takie substancje jakie mają na celu zwiększenie walorów smakowych danej potrawy. Z tego powodu bardzo często możemy w takim jedzeniu spotkać się z dodawaniem substancji sztucznych, modyfikowanych chemicznie, a które odpowiadają za smak potrawy. Jeśli takie jedzenie spożywane jedynie od czasu do czasu, nie wpłyniemy zbyt negatywnie na nasze zdrowie. Znacznie gorzej jest, gdy jemy szybkie posiłki każdego dnia. W takim przypadku możemy narazić się na wiele chorób, w związku z związku z tym, że nie dostarczamy naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Z tego powodu dobrym rozwiązaniem jest jedzenie posiłków w domu lub w takich miejscach, gdzie możemy liczyć na stosowanie zdrowych składników. Ważne jest byśmy jedli regularnie, ale w mniejszych ilościach. Nie powinniśmy również przystosowywać naszego organizmu do smaku takich potraw, które nie są zdrowe. W ten sposób będzie nam w przyszłości znacznie trudniej oduczyć się jedzenia takich potraw.

http://www.30wtrampkach.pl/