Od wieków ludzie prowadzili swoje małe stoiska z różnego rodzaju produktami na większych lub mniejszych placach targowych. W dzień targowy panował na nich gwar i ścisk. Sprzedawano narzędzia, tkaniny, produkty spożywcze, a nawet żywe zwierzęta. Czasy się zmieniły i niektóre produkty zniknęły z targów, zastąpione przez inne. Zmienił się również charakter drobnego handlu. Współcześnie klienci cenią sobie wygodę. Poza tym wprowadzone zostały przepisy nakazujące przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach. Stąd wielkie pace targowe zastąpiły hale. Oczywiście w wielu miejscach istnieją jeszcze stragany, w których handluje się na zewnątrz. Hale targowe zajmują przeważnie sprzedawcy mięs, gdyż tylko w zamkniętym pomieszczeniu można zapewnić odpowiednie warunki przechowywania i chłodzenia. Niekiedy zajmują je wyłącznie sklepy z konfekcją, sklepy obuwnicze, jubilerzy i inni. Tego typu hale targowe są odwiedzane głównie ze względu na duży wybór produktów, a także ich niezbyt wygórowaną ceną. Oczywiście handlarze płacą właścicielowi hali czynsz, ale i tak mogą sobie pozwolić na oferowanie stosunkowo niskich cen.

http://www.dekoteria.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ