czy warto jeść kasze?

Kasze znane są już od bardzo dawna, swoją popularność zdobyły dzięki swoim korzystnym właściwościom zdrowotnym. Kasza jest znana jako jeden z elementów kuchni polskiej, stanowi świetny dodatek do dań jednogarnkowych i nie tylko. Najczęściej gości w jadłospisie osób, które są na diecie oraz takich, które chcą się po prostu zdrowo odżywiać. Kasze są bogate w mikroelementy, takie jak: potas, magnez, cynk, czy witaminy. Do tego posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po ich spożyciu nie dochodzi do wzrostu glukozy we krwi. 

Kasza gryczana

Na rynku dostępne są jej różne odmiany, możemy wybrać kaszę gryczaną białą, paloną albo prażoną. Ostatnia wersja jest najbardziej wyrazista smakowo. Kasza gryczana jest bardzo wartościowa, jest świetnym źródłem magnezu, w wyniku czego jej regularne spożywanie poprawia naszą koncentracje oraz wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego. W tej odmianie kaszy znajdziemy również wiele witamin z grupy B, które pozwolą nam się pozbyć uczucia przewlekłego zmęczenia. Kasza gryczana wyróżnia się także sporą zawartością flawonoidów, które odznaczają się działaniem przeciwmiażdżycowym. Jest pełna też rutyny, która poprawia pracę naszego układu immunologicznego.

Kasza jaglana

W ostatnim czasie stała się bardzo popularna, nic dziwnego ponieważ jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Posiada właściwości zasadotwórcze i jest bezglutenowa. Zawiera witaminy z grupy B, miedź oraz żelazo. Ma w sobie również witaminę E, które jest świetnym przeciwutleniaczem, spowalniającym procesy starzenia się skóry. Oprócz tego znajdziemy jeszcze w niej krzemionkę odpowiadającą na lepszą kondycję naszych włosów, paznokci oraz cery. Kasza jaglana szybko zyskała swoją sławę, głównie ze względu na to, że jest pyszna i zdrowa. Jedyny jej minus to dość wysoki indeks glikemiczny, czyli powinny jej unikać osoby cierpiące na cukrzycę. 

Kasza pęczak

Stanowi odmianę kaszy jęczmiennej. Charakteryzuję się tym, że jest najmniej przetworzona, czyli zawiera najwięcej witamin i minerałów. Jest bogata w magnez, białka, witaminy z grupy B oraz witaminę PP. Zazwyczaj włączają ją do swojej diety osoby, które mają problemy ze swoją cerą. W kaszy pęczak znajdziemy również wysoką zawartość błonnika, który usprawni pracę naszych jelit. Jedyny jej minus to to, że zawiera gluten.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/dlaczego-trzeba-jesc-kasze/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ