Mało jest chyba takich osób, które nie lubią eksperymentować w temacie jedzenia. Poznając nowe smaki, delektujemy się nimi, i staramy się bardzo często odtworzyć je we własnej kuchni, w momencie kiedy nam coś zasmakuje. Kulinarne przysmaki dotyczą wszelkich potraw, które możemy przyrządzić, lub mamy okazję zjeść w barze albo restauracji. Oczywiście smaki kulinarne są bardzo różnorodne, i każdy ma inne podejście do danego smaku. Niektóre osoby lubią ostre potrawy, inne łagodne, a jeszcze inne wolą desery (słodkości) niż przekąski (np. owoce morza). Przysmaki możemy podzielić ze względu na regiony Polski. W każdym regionie są inne przysmaki cieszące się popularnością, które są przygotowywane od święta, czy na niedzielne spotkania rodzinne. Do grupy przysmaków zaliczymy z pewnością desery, ciasta, ciastka, przekąski, sałatki, surówki, czy tez dania główne. Dla jednego smakosza przysmakiem może być kaczka w czerwonej kapuście, a dla drugiego np. kutia. Trudno jest wymienić standardowe przysmaki, które trafiły by w gusta każdej osoby. Jednak przysmaki zawsze istniały w każdej kuchni, i były przygotowywane zarówno w domach, jak również przez zawodowych kucharzy dla swoich gości np. w restauracji.

http://www.cristals.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ