Dbanie o swój wygląd, a szczególnie o sylwetkę weszło w nową erę, gdy ba rynku pojawiły się produkty light. Coraz bardziej popularne stają się alternatywne, „lekkie” wersje znanych z kaloryczności produktów. Spotkać można produkty tego typu wśród majonezów, napojów gazowanych, produkty mleczne i wiele innych, które kupujemy w nadziei, że spożywając je schudniemy, albo przynajmniej nie przytyjemy. Czy te produkty rzeczywiście są takie rewelacyjne?

Czym są produkty typu light?

Na rynku dostępne są produkty z napisem „light” ale również „o obniżonej zawartości tłuszczu, cukru lub energii” lub też „lekki”. Stosowanie tych zwrotów możliwe jest tylko w oparciu o Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Według tego aktu, producent może zamieścić owy napis jeżeli wartość energetyczna produktu została zmniejszona o 30%.

Czy produkty light są na prawdę light?

Jeżeli producent na przykład majonezu zwykły majonez wyprodukuje o zwiększonej zawartości tłuszczu i wprowadzi taki produkt na rynek, wówczas może bardzo łatwo zaprojektować produkt light, ponieważ wystarczy, że opracuje majonez o obniżonej zawartości w stosunku do tego, który jest na rynku. W efekcie produkt light wcale nie jest light, ale umieszczenie tego napisu było zgodne z prawem. Dodatkowo należy zwrócić uwagę, że składniki takie jak cukier czy tłuszcz nie maja różne właściwości nie tylko są nośnikiem energii.

Więc ci dostajemy zamiast tłuszczu i cukru w produktach light?

Pierwszy z nich to smak. Produkt, w którym ograniczony udział cukru będzie mało słodki. I tu na ratunek producentów przychodzą substancje intensywnie słodzące, których działanie nie zawsze jest korzystne. Najpopularniejszą substancją słodzącą jest aspartam, który mimo swoich zalet posiada również szkodliwe działanie na organizm, szczególnie przy dużym spożyciu. Inne właściwości są strukturotwórcze i tu ciastka bez tłuszczu nie wzrosną, dlatego producenci dodają wszelkiego rodzaju emulgatory, spulchniacze. Natomiast w innych produktach stosuje się na przykład zagęszczacze (np. mączka chleba świętojańskiego, inulina czy skrobia modyfikowana).

Czy warto więc stosować produkty o obniżonej wartości energetycznej?

Niestety na to pytanie nie na jednoznacznej odpowiedzi. Chcąc korzystać z tego typu produktów na pewno należy być świadomym konsumentem. Należy czytać etykiety, zwracając uwagę na skład (starajmy się eliminować produkty, w których składzie jest mnóstwo dodatków). Kolejna rzecz to porównajmy wartości energetyczne, nie tylko produktów light różnych producentów, ale także produktów tradycyjnych. Sprawdźmy czy te produkty rzeczywiście mają obniżoną wartość energetyczna. Jednak należy pamiętać, że produkty w których całkowicie usunięto tłuszcz nie zawierają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D,E, K). Lepiej zamiast produktów beztłuszczowych lepsze są produkty chude lub średnio tłuste. Sam tłuszcz też jest potrzebny naszym kominków do budowy błony komórkowej. Z kolei cukry są świetnym nośnikiem łatwo dostępnej energii.

Czy jest to zabieg psychologiczny?

Niestety napisy tego typu są bardzo pożądane przez wielu konsumentów. Osoby takie myślą, że kupując produkt light nie muszą ćwiczyć, stosować diety ani w żaden sposób dbać o sobie, a wymarzona figura sama do nich przyjdzie. Tak niestety nie jest i ponieważ, osiągnięcie odpowiedniej sylwetki jest bardzo trudne i wymaga odpowiedniej diety, wysiłku fizycznego oraz samozaparcia.

Czy produkty light są w stanie odchudzić?

Odpowiedź jest prosta i jasna, NIE. Zasada jest prosta, podstawą utraty masy ciała jest ujemny bilans energetyczny. Oznacza to mniej więcej tyle, że nasz organizm musi więcej tracić kalorii w wyniku wysiłku fizycznego niż dostarczamy mu z dieta. Nawet jeżeli spożywamy produkt 0 kalorii to nie jest on w stanie nas odchudzić, on jedynie nie dostarcza nam kalorii. Tym bardziej, ze produkty light mają wartość energetyczna jedynie obniżoną. Podsumowując produkty light nie są w stanie nikogo odchudzić. Wiele osób popada jednak w pewna pułapkę, myśląc że te produkty wpływają na utratę masy ciała, spożywają ich ogromne ilości i w efekcie dają organizmowi znacznie więcej kalorii niż spożywałyby zwyczajowo porcje produktów klasycznych.

Jak widać na podstawie tego artykułu, produkty light nie są wcale takie cudowne jakie mogłyby się wydawać. Owszem są produkty, które rzeczywiście warto spożywać zamiast żywności tradycyjnej, jednak należy je wybierać z głową.

kuchniaonline.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ