Przepis na ogórki kiszone domowej roboty

Prawdopodobnie nie ma nic smaczniejszego niż zupa ogórkowa przygotowana z domowej roboty ogórków kiszonych. Jednak to tylko jedno z wielu zastosowań tych pysznych warzyw. Jak zatem wykorzystać potencjał ogórków i stworzyć wyśmienite kiszonki?

O to przepis z babcinego sztambucha na idealne domowe ogórki kiszone.

Czego potrzebujesz, by stworzyć smaczne kiszonki?

– ogórki, najlepiej, aby były równej wielkości
– słoiki
– pachnący koper włoski
– czosnek
– korzeń aromatycznego chrzanu
– sól
– woda
– ocet
– gorczyca (opcjonalnie)

Ogórki krok po kroku.

Przygotuj kąpiel dla ogórków, do zlewu napuść wodę, włóż ogórki i dokładnie obmyj je z piasku i innych zanieczyszczeń.

Następnie przygotuj sobie słoiki, najłatwiej będzie, jeśli ustawisz je na stole w rządku. Do każdego z nich włóż po gałązce kopru i wsyp na dno gorczycę (opcjonalnie). Do tak przygotowanych weków powkładaj wcześniej umyte ogórki. Obierz czosnek oraz chrzan. Do przygotowanych słoików powrzucaj po 1-3 ząbki czosnku (ilość zależy od ich wielkości), chrzan pokrój w tak zwane słupki i również dodaj do ogórków (po dwie sztuki na słoik). Ilość chrzanu ma wpływ na ostrość ogórków. Sam więc zdecydujesz, ile tak naprawdę chcesz dodać przyprawy, w zależności od stopnia ostrości, jaki chcesz otrzymać.

Zrób zalewę: na litr wody dodaj 1-2 szklanki octu, czubatą łyżkę soli. Doprowadź do zagotowania i mieszaj, aż sól się rozpuści. Jeden litr zalewy powinien wystarczyć na około 3 słoiki.
Kiedy zalewa będzie gotowa, zalej nią ogórki tak, aby całe były schowane w zalewie. Gotowe, teraz wystarczy, że zakręcisz słoiki i wedle uznania schowasz je do spiżarni, piwnicy czy po prostu do kuchennej szafki. Możesz pasteryzować słoiki, ale nie ma takiej konieczności, jeśli ogórki są szczelnie zamknięte, przetrwają nawet kilka lat.

Po czym rozpoznasz, że słoiki nie są szczelne? Podczas kiedy ogórki będą sobie leżakować, usłyszysz charakterystyczne syczenie. Najlepiej będzie, jak wymienisz nakrętki, dla pewności po wymianie wieczek możesz za pasteryzować słoiki.

Ile ludzi na świecie, tyle przepisów na kiszonki. Sprawdź, co jeszcze możesz dodać do ogórków:

– liście dębu, porzeczki, wiśni
– świeży estragon, paprykę
– ziele angielskie
– curry

Gotowy na własne wyroby? Z takim przepisem na pewno będzie smacznie i zdrowo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ