Sposób na suszone grzyby w piekarniku

Grzybobranie to zajęcie, które daje satysfakcję i radość, ale przede wszystkim jest odprężające i relaksujące. Oczywiście, jeśli podczas zbierania grzybów nie zgubimy się w lesie, wtedy zaś relaks przeradza się w skok adrenaliny. Jednak z reguły jeździmy na grzyby w dobrze znane nam miejsca, więc bez obaw możemy oddać się w pełni grzybobraniu.

Czujesz ten zapach leśnego runa? Ta cisza i spokój, przerywana jedynie świergotem ptaków i stukaniem dzięcioła. Gdzieniegdzie przebiegające wiewiórki i kicające zające. Wystające kolorowe kapelusze grzybów z mchu. Właśnie taki obraz pojawia mi się w głowie na myśl o grzybobraniu a Tobie?

Co zatem zrobić, kiedy nasze zbiory są bardzo pokaźne? Wiele z nas oczyści grzybki, wrzuci na patelnię i zje ze smakiem w asyście świeżej pajdy chleba z masłem. Kolejny sposób na grzybki to ich marynowanie w słoiki, ale czy czujesz ten piękny unoszący się zapach suszonych grzybów? Właśnie poznasz sposób, jak ususzyć grzyby w piekarniku.

Starym babcinym sposobem możesz, ususzyć grzyby nawlekając je na nitkę i wieszając nad palnikami z gazem. Jednak jeśli chcesz ususzyć pokaźną ilość grzybów, sposób na nitkę, może okazać się zbyt kosztowny (palniki gazowe muszą być odpalone co najmniej kilka godzin).

Zatem przystąp do przygotowania grzybów, oczyść je dokładnie z piasku, mchu innych zanieczyszczeń. Następnie przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Oczyszczone grzyby pokrój w półksiężyce, im będą cieńsze, tym szybciej się ususzą. Między czasie nagrzej piekarnik do 150 stopni.

Na przygotowaną wcześniej blachę rozłóż pokrojone grzyby i włóż do piekarnika. Pozostaw je w nim na godzinę, doglądając czy temperatura nie jest zbyt wysoka. Po tym czasie dociśnij grzybki papierowym ręcznikiem, tak by pozbyć się nadmiaru wilgoci, przewróć je na drugą stronę i ponownie wsadź do piekarnika na godzinę.

Podczas kiedy grzyby suszą się, przygotuj sobie słoik. Najlepiej taki, aby odpowiadał wielkością do ilości grzybów. Pamiętaj, aby słoik był suchy i czysty.

Kiedy grzyby są już wysuszone, pozostaw je do ostygnięcia, potem przełóż do słoika, możesz zamknąć go zwykłą pokrywką, bądź przygotować dekoracyjne wieczko z pieluchy tetrowej i gumki recepturki. Tak przygotowane grzyby przechowuj w zacienionym miejscu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ