Zupa grzybowa stanowi jeden z najbardziej doskonałych smaków w polskiej kuchni. Jesteśmy jednym z nielicznych narodów na świecie, które potrafią tak skrzętnie wykorzystywać wszystkie dary, jakie daje nam natura, w tym również i grzyby. Najczęściej bazą do wyrobu tego dania jest wywar mięsno – warzywny lub warzywny. Dodaje się do niego grzyby świeże lub suszone, najlepiej jednak zastosować mieszankę tych dwóch opcji. Nie wolno jednak przesadzić, ponieważ smak grzybów ma być tylko wyczuwalny. Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie zupy grzybowej. Jedne mówią o stosowaniu wyłącznie grzybów jednego gatunku, na przykład borowików lub kurek. Zupa grzybowa w Polsce najczęściej serwowana jest z makaronem lub kluskami, często również jest zabielana śmietaną. Pierwsza wzmianka o zupie grzybowej w książkach kulinarnych miała miejsce w książce autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1865 roku. Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem.

http://www.kobiecymokiem.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ