Co hamuje apetyt?

Odchudzanie jest trudne tylko wtedy, jeśli źle się podejdzie do całego procesu gubienia nadwagi. Ludzie szczupli nie mają przecież żadnych problemów z utrzymaniem swoich sylwetek i nie jest to kwestia tego, że ich metabolizmy działają wyjątkowo szybko bądź to geny zapewniły im tendencję do takiej, a nie innej figury. W rzeczywistości bowiem naukowcy już dawno temu obalili mit, jakoby układy metaboliczne poszczególnych osób mogły działać w innym tempie. Różnice są tak minimalne, że nie należy w ogóle zawracać sobie nimi głowy – zamiast tego lepiej skupić się na takim ułożeniu swojej diety, by pozwoliła ona człowiekowi sumiennie tracić zbędną porcję tłuszczyku. Pomogą w tym specjalne produkty, które potrafią minimalizować uczucie głodu. A co hamuje apetyt na długo i co warto jeść, by zapanować nad swoim łaknieniem?

Doskonałymi produktami nasycającymi głód są niemalże wszystkie źródła protein. Przykładów nie trzeba daleko szukać – będzie to zarówno mięso z kurczaka i indyka, jak i wołowina, jajka, rośliny strączkowe, nasiona, pestki oraz nabiał. Białko jest zdecydowanie najlepszym makroskładnikiem dla osób próbujących się odchudzać. Świetne nasyca głód i pozwala spokojnie wytrzymywać do czasu kolejnych posiłków, minimalizując chęć na niezdrowe przekąski, wraz z którymi człowiek jest w stanie przyswoić kolejnych kilkaset kilokalorii i to często nie zdając sobie z tego sprawy. W diecie odchudzającej to właśnie białko powinno odgrywać kluczową rolę. Jedząc je często, można szybciej tracić wagę.

www.pozytywnazmiana.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ