Pasteryzacja, kiszenie, mrożenie – w sezonie letnim to naprawdę popularne procesy wykonywane w kuchni przez zaradną gospodynię domową. Związane jest to z faktem, iż w tym okresie najwięcej owoców i warzyw ma swój okres dojrzałości. Niemniej procesy te są bardzo dobre, gdyż dzięki temu będziemy się mogli cieszyć jesienią swoimi: truskawkami, wiśniami, ogórkami a nawet kapustą. Ponadto zastosowanie procesu kiszenia sprawia, że warzywa stają się smaczniejsze i nadają się na znacznie więcej okazji, oraz są mniej kaloryczne. Na przykład kapusta w formie świeżej jest ciężkostrawna i bez odpowiedniego przyprawienia mało zjadliwa, tymczasem w wersji przetworzonej jest lekkostrawna i stanowi swoistą bombę witaminową. Dzięki niej w sezonie grypowym możemy ochronić się przed zażyciem antybiotyku. Ponadto wspomoże nas przy niestrawności oraz w zaostrzonej chorobie wrzodowej żołądka, albowiem dzięki temu, że warzywo to jest kwaśne to właśnie stwarza w naszym organizmie odpowiednie PH, a dodatek kwasu mlekowego wspomaga rozwój mikroflory jelitowej przez co pozbędziemy się kłopotu jakim są zaparcia.

http://www.pozaistyl.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ