Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy borykają się często z nadwagą. Sama choroba utrudnia proces odchudzania, natomiast nie czyni go niemożliwym. Dieta opierać się powinna na suplementacji jodu i wzbogaceniu diety o produkty wysokobiałkowe, ułatwiające spalanie tłuszczu. Złym pomysłem jest korzystanie z popularnych diet rodem z kolorowych pism, gdyż w tym przypadku nadwaga nie jest skutkiem objadania się.
Najrozsądniejszą decyzją wydaje się więc zredukowanie dziennej dawki kalorii do 1200 – 1400 kcal, a także wzbogacenie posiłków produktami, które zapewnią odpowiednią dawkę jodu i białka. Należy w tym celu korzystać z dobrodziejstwa, jakie dostarczają ryby morskie, w szczególności łosoś, dorsz, makrela, śledź bogate w jod. Białko zaś przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu.
Niestety, niektóre produkty należy również wyeliminować. Zły wpływ na pracę tarczycy i wchłanianie jodu mają niektóre warzywa: kalafior, kapusta, groch, fasola, rzepa, soja. Niekorzystnie działać będzie również gorczyca czy orzeszki ziemne. Warto natomiast wspierać organizm kolendrą, majerankiem, kminkiem, czerwoną herbatą.
Dieta odchudzająca w przypadku niedoczynności tarczycy powinna być wsparta ćwiczeniami. Nie musi to być sport wyczynowy – wystarczy minimum 30 minut dowolnego ruchu dziennie. Najważniejsza jednak w przypadku tego typu problemów jest konsultacja z dietetykiem i endokrynologiem. Warto jednak podjąć wysiłek, bo szczupła sylwetka nawet przy problemach z tarczycą jest możliwa.

www.bodyandmind.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ