Impreza pod chmurką

Zima chyli się ku końcowi i niektórzy z nas myślami już są przy słonecznej pogodzie i relaksie pod przysłowiową chmurką. Nie ma tym nic dziwnego, sam jestem zwolennikiem organizowania spotkań ze znajomymi w przydomowym ogródku a nie w mieszkaniu. Jakoś przyjemniej płynie wtedy czas na wspólnej zabawie.
Kiedy myślimy o imprezie w plenerze, czy w ogrodzie to od razu przed oczami mamy grilla. I bardzo dobrze, z punktu widzenia gospodarza, który to zazwyczaj odpowiedzialny jest za zapewnienie prowiantu dla współbiesiadników to rozwiązanie wręcz idealne. Nie spędzimy kilku godzin w kuchni przygotowując rozmaite potrawy dla naszych gości.Wystarczy odpowiednio wcześniej zamarynować mięsa na grilla, przygotować kilka sałatek i gotowe. Uczta jak się patrzy.
Jeżeli chodzi o rzeczy jakie możemy przyrządzić na grillu, to pole do popisu mamy naprawdę szerokie. Nie ograniczajmy się do banalnej kiełbasy i karkówki, sięgnijmy naszą myślą kulinarną troszkę dalej. W internecie mamy mnóstwo blogów i grup kulinarnych z których możemy czerpać inspirację garściami. Możemy zaskoczyć naszych gości na przykład domowymi wołowymi burgerami, do których składniki nasi goście dobiorą sobie sami. Mięso wołowe musimy przygotować według wcześniej znalezionego przepisu, resztę składników takich jak ser, pomidory, ogórki, sałata i co tam tylko jeszcze sobie wymyślimy, musimy pokroić i podać w osobnych miskach. Po upieczeniu burgerów nasi znajomi sami złożą sobie swojego burgera. Sympatyczna i smaczna zabawa. Warzywa na grilla takie jak papryka, mogą być również dobrą przekąską jak i również miłym ukłonem w stronę naszych znajomych którzy nie jadają mięsa. Grillowane tofu również przypasuje wegetarianom, a równocześnie zrobi furorę wśród „mięsożerców”, jest naprawdę dobre. Możemy również przyrządzić mięsa ciut bardziej wymagające, których na co dzień nie widzi się na grillu, takich jak jagnięcina czy dziczyzna. Są one trudniejsze w obróbce, ale odpowiednio zamarynowane i przyrządzone znajdą uznanie wśród gości. Tak jak pisałem wcześniej, możliwości jest bez liku. Wystarczy odpowiednio przygotować nasze menu, by zjeść smacznie, zaskoczyć naszych gości i przy okazji dużo się nie napracować. Podczas gdy mięso na grillu będzie się smażyć, my możemy w tym czasie spędzać czas ze znajomymi, a nie stać nad garnkami w kuchni. Pamiętajmy tylko by od czasu do czasu zerknąć na nasze palenisko, nie każdy lubi stopień wysmażenia welldone. W parze z potrawami z grilla zawsze muszą iść jakieś sałatki, najlepiej ze świeżych warzyw. Wspaniale komponują się ze smażonym mięsem oraz dodają uroku na naszym stole i talerzu. Jeżeli nie mamy swoich przepisów na sałatki to z pomocą znów przyjdzie nam internet, gdzie znajdziemy sporo przepisów na przyrządzenie sałatek, z różnych kombinacji warzyw. Od najprostszych miksów sałat z sosem winegret, po bardziej skomplikowane.
To co zorganizujemy na naszą imprezę pod chmurką zależy tylko od nas oraz od naszych preferencji. Jak pisałem wyżej możliwości mamy sporo, jest z czego wybierać.

www.miss-fit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ