W lecie jest bardzo dużo owoców i nie narzekamy na ich brak. Możemy wybrać się do lasu na maliny, jagody czy wybrać się na targ i wybrać owoce jakie tylko chcemy ładnie dorodne. Ale po upalnych miesiącach nadchodzi posucha i z dnia na dzień zaczyna brakować nam rożnych owoców. Obecnie istniej dość dużo sposobów na konserwowanie owoców. Jednym z nich jest przygotowanie zalewy octowej do owoców Najbardziej się nadają do takiego sposobu marynowania śliwki, gruszki i jabłka. Należy pamiętać aby do marynowania obrać owoce i wybrać z nich pestki. Słodko kwaśny smak owoców idealnie pasuje do dziczyzny. Zalewę można wykorzystać do przyprawiania pikantnych sosów które podaje się na zimno. Inny sposób jest zalewanie owoców rumem. Bardzo dobre są waniliowe jabłka, które bardzo idealnie nadają się na deser, można podawać je bez dodatków. Obrane jabłka przecinamy na pół i zanurzamy w solonej wodzie, następnie osuszamy i przekładamy ich do dużych słoi i zalewamy ich wcześniej przygotowanym syropem.