Syropy słodowe: co warto o nich wiedzieć?

Z powodzeniem mogą zastąpić cukier rafinowany, a sięganie po nie jest idealnym rozwiązaniem dla sympatyków zdrowego stylu życia. Syropy słodowe to dodatki, dzięki którym nasza dieta wciąż będzie pełna słodyczy, choć jednocześnie – znacznie zdrowsza. Jakie czynniki sprawiają, że syropy słodowe stają się coraz bardziej popularne? W jaki sposób można nimi zastąpić cukier? Czym właściwie są syropy słodowe? To naturalne słodziki, które powstają z jęczmienia lub z ryżu. Ich produkcja nie jest zbyt prostym zadaniem, wymaga też znacznej cierpliwości. By mógł powstać syrop słodowy, ziarna muszą przejść przez proces kiełkowania i fermentacji. W wyniku tych procesów powstaje słód, mogący idealnie zastąpić cukier. Dzięki niemu nasza dieta wzbogaca się, a potrawy zyskują nowy, wyjątkowy smak. Taki naturalny słodzik może zawierać spore ilości białka, żelaza oraz witamin z grupy B. Sięgając np. po coraz bardziej popularny słód jęczmienny możemy mieć pewność, że poziom cukru w naszym organizmie nie będzie ulegał znacznym wahaniom, a my będziemy mogli się cieszyć nie tylko ciekawszym smakiem potraw, ale i ich większą wartością odżywczą.

www.cialomarzen.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ