Szparagi to bardzo cenione warzywa ze względu na ich walory smakowe oraz lekkostrawność. Szparagi mają w sobie dużą zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Szparagi mają działanie moczopędne, a także obniżające nadciśnienie tętnicze. Wyróżnić, możemy trzy rodzaje szparagów nadających się do spożycia: białe szparagi, są bardziej łykowate od zielonych, dlatego dobrze będzie je obrać przed gotowaniem, zielone szparagi są najdelikatniejsze, fioletowe natomiast – są rzadko dostępne ze względu na trudną uprawę, ale zawierają najwięcej asparaginy, przez co są bardziej intensywne w smaku i zapachu, są one również bardziej słodkie. Sezon szparagowy w Polsce trwa bardzo krótko, jego długość to około 8-10 tygodni. Sezon kończy się w czerwcu na św. Jana. Największe plantację na terenie Polski znajdują się w Wielkopolsce. Uprawa szparagów jest bardzo pracochłonna, a zbierane są one ręcznie, dwa razy dziennie: wcześnie rano i pod wieczór. Jakie szparagi kupować ? Świeże szparagi mają zamknięte główki i elastyczną łodygę, która po złamaniu lub po naciśnięciu wydziela sok. Kolor szparagów powinien być lśniący. Pocierając szparagi powinny wydawać charakterystyczny dźwięk, powinny w charakterystyczny sposób trzeszczeć. Końcówki szparagów nie mogą być mocno zdrewniałe, ponieważ nie będą smaczne. Przed gotowaniem białe szparagi należy obrać, natomiast zielone i fioletowe wystarczy dokładnie umyć, a następnie odciąć zdrewniałe końcówki.

www.lekarzzakaznik.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ