Bakalie to grupa suszonych lub kandyzowanych owoców, wykorzystywana przede wszystkim w cukiernictwie. Niezbędne są w dekorowaniu ciast (np. pierników, babek, mazurków), lodów oraz są składnikiem nadzienia wielu ciastek i słodyczy (np. „Jeżyki”, czekolady nadziewane). Mogą być używane w całości, pokruszone lub w kawałkach. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych takich jak: witaminy A, D, E, K, białka, tłuszcze, błonnik. Do bakalii zaliczmy m.in. migdały (sprowadzane z Azji Mniejszej), orzechy włoskie i laskowe, rodzynki kalifornijskie, sułtańskie, królewskie, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, suszone daktyle, figi, śliwki i morele. Do leczniczych właściwości bakalii można zaliczyć: poprawianie samopoczucia, pobudzanie perystaltyki jelit, obniżanie poziomy cholesterolu we krwi, zapełniają żołądek (szczególnie ważne dla osób odchudzających się), poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, pomagają w walce z nowotworami, chroni przed skutkami starzenia się. Osoby cierpiące na choroby wątroby (np. wrzody) powinny wykluczyć bakalie z codziennej diety.