Moc czarnej herbaty

Herbata czarna to jeden z najpopularniejszych napojów ostatnich czasów. Wszyscy znają właściwości herbaty zielonej, czerwonej, żółtej, białej, natomiast o zdrowotnych właściwościach herbaty czarnej wiemy zdecydowanie mniej. Najbardziej znane czarne herbaty to assam (mocna herbata o silnej konsystencji i ziemistym smaku, uprawiana w  Assam w Indiach północno – wschodnich), Yunnan ( bardzo aromatyczny napar o smaku torfowym), Cejlon (mocna, o silnym aromacie herbata, choć nie zawsze wiarygodnego pochodzenia).

Rodzaje herbat czarnych

Kolejną herbatą jest Darjeeling ( pochodzi z Indii, nie jest do końca sfermentowana, rześka, aromatyczna, o smaku orzecha). Spożycie herbaty jest uwarunkowane tradycją. Najwięcej zwyczajowo wykazują się takie kraje jak: Turcja, Pakistan, kraje Ameryki Północnej, a także kraje Europy Środkowo – Wschodniej.

Podgatunki czarnej herbaty

Ze względu na konsystencję, rozróżniamy trzy rodzaje herbaty. Jest to gatunek z liści (produkuje się go z  liści w całości), gatunek z liści łamanych (tu mechanicznie łamie się liście krzewu) oraz pył herbaciany.

Wytwarzanie czarnej herbaty

Wiadomym jest, że każdy rodzaj herbaty pochodzi z drzewa herbacianego – chińskiej kamelii. Różnica polega jedynie na okresie zbioru, sposobie suszenia i sposobie przetwarzania. Czarna herbata składa się ze 100% sfermentowanych liści herbacianych. Najpierw ulegają one więdnięciu, następnie poddawane są skręcaniu i fermentacji. W końcowym etapie się je suszy i tak właśnie trafiają na półki sklepowe. Napar cechuje jasnoczerwony lub głęboki ciemnoczerwony kolor.

Właściwości czarnej herbaty

Liście herbaty zawierają wiele witamin i mikroelementów, m.in. B1, B2, PP, P, K, C. Czarna herbata posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Najbardziej znaną cechą herbaty czarnej jest pobudzenie i zwiększenie energii. Czarna herbata orzeźwia, wzmacnia, poprawia krążenie, a jednocześnie obniża ciśnienie krwi.  Zawarte są w niej polifenole.

Są to przeciwutleniacze, które zapobiegają nowotworom, natomiast zawarta w tym napoju teaflawina bardzo korzystnie wpływa na funkcje mózgowe oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Napar zawiera również taninę, która znakomicie działa na układ pokarmowy, układ krwionośny i serce. Okłady z herbaty leczą poparzenia słoneczne, łagodzą choroby  związane z łupieżem, pozytywnie wpływają na leczenie trądzika i zmniejszają opuchliznę wokół oczu.

Napar posiada dużą zawartość fluoru, co bardzo pozytywnie wpływa na zęby, a także zapobiega nieświeżemu zapachowi z ust. Spożywanie tego trunku pomaga walczyć z cukrzycą, ponieważ zawiera w składzie polisacharydy. Herbata czarna jest również zbawienna dla zdrowia jamy ustnej, zapobiegając infekcjom. Odpowiadają za to zawarte w niej polifenole i taniny. W kosmetyce napar ten jest równie nieodzowny.

Wykorzystuje się go do produkcji pillingów, maseczek, okładów, płynów do kąpieli, szamponów. Można również własnoręcznie przygotowywać maseczki, kąpiele, płukanki z naparu.  Czarna herbata posiada również właściwości rozgrzewające. W okresie zimy, jesieni zaleca się pić napar opcjonalnie z dodatkiem cynamonu, anyżu, goździków.

Sposób zaparzania czarnej herbaty

Żeby herbata nie traciła cennych właściwości zdrowotne i smakowe, należy ją prawidłowo zaparzyć. Potrzebny jest nam porcelanowy czajniczek i raczej miękka woda, Jedna łyżeczka suszu wystarcza na szklankę wody. Czas parzenia herbaty jest uzależniony od jej rodzaju. Średnio napar parzymy ok 3-5 minut.

Jeśli mamy wodę twardą, czas zaparzania się wydłuża. Krótsze parzenie herbaty pobudza i wzmacnia, ze względu na to, że garbniki nie mają szans połączyć się z teiną. Jeśli chcemy się zrelaksować, pijąc herbatę, wtedy czas parzenia wydłużamy. Prawidłowo zaparzony napar jest aromatyczny i pozbawiony goryczy.

Źródło: http://kamilachlipala.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ