Jadąc do naszych zachodnich sąsiadów należy przygotować się również na niemiecką kuchnię, obok legendarnego ein Tofu, specjalnością Niemców jest Bratwurst, czyli grillowana, biała kiełbasa, którą serwuje się do spółki z białym pieczywem i oczywiście dużą ilością musztardy. Taką pieczoną kiełbaskę dostaniemy na każdym rogu ulicy większego miasta. Odmianą bratwursta jest currywurst, jest to kiełbasa pokrojona w plasterki podawana w lekko ostrym sosem curry. Będąc za Odrą, możemy spróbować również frykadeli, są to grubo mielone kotlety mielone. Podaje się je zazwyczaj w otoczeniu sałatki ziemniaczanej. Ta ostatnia występuje w Niemczech pod licznymi postaciami: z porem, ze szczypiorkiem, z kawałkami boczku. Najważniejszą specjalnością Niemców jest oczywiście piwo. Warto choć raz w życiu wybrać się na festiwal piwa, który odbywa się w Monachium i w całej Bawarii i nosi nazwę Oktoberfestu. Tam obok hektolitrów chmielowego napoju możemy spróbować również regionalnych potraw, wszystko to przy akompaniamencie folkowej, ludowej muzyki.

http://www.czytamysluchajac.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ