Gulasz jest najpopularniejszą potrawą, która pochodzi z kuchni węgierskiej. Jednakże, i w naszym kraju gulasz lubimy, w związku z czym poszukujemy dobrego przepisu, który pozwoli nam na stworzenie pikantnego i dobrze wyważonego dania, które podać będziemy mogli bądź to z plackiem ziemniaczanym, bądź z kaszą. Możliwości jest wiele. A kluczem do sukcesu, jak chodzi o prawdziwy gulasz, jest wybór odpowiedniego mięsa – wieprzowego i dość tłustego, a przede wszystkim, początek pracy nad tym daniem. To bowiem wiązać się będzie przede wszystkim z przesmażeniem (sic!) papryki suszonej, tej słodkiej, na smalcu. Dopiero, kiedy osiągnie ona odpowiedni kolor, wrzucamy mięso, cebulę oraz paprykę. I to razem gotujemy, doprawiając do smaku ostrą papryką oraz solą, a także ziołami. Gulasz musi się dusić na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę – najlepiej jednak, by postał na piecu przez kilka godzin, ponieważ wtedy będzie doskonale smakował i wręcz rozpływał się w ustach, co jest efektem pożądanym w przypadku tej potrawy.

http://www.chreduta.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ