Sposób na domową musztardę

Musztarda to przyprawa znana i stosowana w kuchni od wieków. W sklepach możemy znaleźć od kilku do kilkunastu rodzai tej przyprawy. Różnią się od siebie smakiem, wyglądem, a także zastosowaniem. Na przykład jako dodatek do roladek z piersi kurczaka świetnie sprawdzi się musztarda sarepska bądź rosyjska. W zależności, jakich walorów smakowych oczekujemy. Niestety większość dostępnych na rynku produktów jest „bogata” w konserwanty. Lepiej więc dla naszego zdrowia poszukać naturalnej alternatywy bądź spróbować przyrządzić samemu pyszną i domową musztardę. Poznaj zatem przepis na domowej roboty musztardę bez konserwantów.

Czego potrzebujesz, by przyrządzić samemu tę przyprawę?

– szklankę suchej musztardy
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki miodu
– 1/2 szklanki nasion gorczycy
– łyżeczkę soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– łyżeczkę pieprzu cayene
– 1 i 1/2 szklanki białego wina
– 1/2 szklanki octu
– czyste i wyparzone słoiczki
– garnek/rondelek

Kiedy przygotujesz wszystkie niezbędne składniki, możesz przystąpić do robienia musztardy.

W rondelku wymieszaj razem wszystkie suche składniki (musztardę, gorczycę, cukier i resztę przypraw). Postaw rondelek na ogniu i powoli dolewaj białego wina, jednocześnie mieszając składniki. Kolejno dodaj ocet oraz miód. Doprowadź mieszankę do zagotowania, pamiętaj, aby ciągle ją mieszać. Stale mieszając masę, sprawisz, że jej konsystencja będzie gładka i pozbawiona grudek. Po zagotowaniu mieszankę gotuj jeszcze przez około minutę na wolnym ogniu. Musztarda będzie gotowa, kiedy masa w rondelku zacznie gęstnieć. Jeśli po upływie minuty masa nadal jest rzadka, wystarczy, że wydłużysz czas gotowania tak, aby nabrała odpowiedniej konsystencji. Po zgęstnieniu gorącą musztardę przełóż do wcześniej przygotowanych wyparzonych słoiczków i od razu szczelnie zamknij wieczka. Pozwoli to na dłuższe przechowywanie musztardy, jeśli jednak wciąż nie masz dostatecznej pewności czy domowej roboty musztarda zachowa długo swoją świeżość i smak, możesz za pasteryzować słoiczki.

Musztardę przechowuj w lodówce.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ