Winogrona to owoce, których stronie są doceniane od tysiącleci. Ta długowieczna roślina zabezpiecza przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najodpowiedniejsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki. Sprawdź, jakie jeszcze wartości mają winogrona i jakie znalazły wykorzystanie. Winogrona to owoce, których cenie były modne już 5 tys. lat p.n.e. Wówczas znalazły wykorzystanie m.in. jako metoda na chorób układu pokarmowego, skaleczenia i rany. Właściwości winogron doceniła także współczesna medycyna niekonwencjonalna – powstał nawet jej specjalny dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem. Nic dziwnego – winogrona są skarbnicą witamin i elementów mineralnych. Mają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Również należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla działania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co działa w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Winogrona zabiją komórki rakowe
Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które określają się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak i witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze (odmiennie antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, winne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron efektywnie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty. Z kolei amerykańscy naukowcy na łamach pisma „Clinical Cancer Research”, przekonują, że ekstrakt z nasion winogron przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych odpowiedzialnych także za białaczkę. Xianglin Shi z University of Kentucky wraz z kolegami z zespołu badawczego oceniali działanie innych dawek ekstraktu z nasion winogron na naturalne komórki nienowotworowe i komórki białaczki (w laboratorium). Zaobserwowali oni, że u 75 proc. komórek białaczki dochodzi do apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórkowej) po 24 godzinach od podania wyciągu z nasion winogron. Także ekstrakt nie uszkodził zdrowych komórek.
Naukowcy dowiedli również, że wyciąg z nasion winogron aktywuje w celach nowotworowych białko JNK, które kieruje komórki na drogę apoptozy. Nie ocenia to jednak, że jedzenie winogron pomoże konkretnym osobom pokonać raka – zaznaczają naukowcy. Jednak jedzenie winogron oraz pozostałych owoców, a także warzyw, z pewnością wspomoże zapobiegać wzrostowi nowotworów.
Winogrona mogą zapobiec wadom serca i cukrzycy
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan na łamach serwisu EurekAlert przekonują, że zielone, czerwone i czarne winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi i ograniczyć odporność na insulinę, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy. Zdaniem naukowców jest to zasługa zawartych w winogronach fitochemikalii, czyli substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Mimo, że analizowania były przeprowadzane na szczurach, naukowcy przypuszczają, że spożywanie winogron ma podobnie korzystny wpływ na ludzi.