winogrona

Winogrona to owoce, których stronie są doceniane od tysiącleci. Ta długowieczna roślina zabezpiecza przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najodpowiedniejsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki. Sprawdź, jakie jeszcze wartości mają winogrona i jakie znalazły wykorzystanie. Winogrona to owoce, których cenie były modne już 5 tys. lat p.n.e. Wówczas znalazły wykorzystanie m.in. jako metoda na chorób układu pokarmowego, skaleczenia i rany. Właściwości winogron doceniła także współczesna medycyna niekonwencjonalna – powstał nawet jej specjalny dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem. Nic dziwnego – winogrona są skarbnicą witamin i elementów mineralnych. Mają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Również należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla działania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co działa w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Winogrona zabiją komórki rakowe

Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które określają się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron, a także witaminom C i A. Flawonoidy, jak i witaminy C i A, to naturalne przeciwutleniacze (odmiennie antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, winne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron efektywnie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty. Z kolei amerykańscy naukowcy na łamach pisma „Clinical Cancer Research”, przekonują, że ekstrakt z nasion winogron przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych odpowiedzialnych także za białaczkę. Xianglin Shi z University of Kentucky wraz z kolegami z zespołu badawczego oceniali działanie innych dawek ekstraktu z nasion winogron na naturalne komórki nienowotworowe i komórki białaczki (w laboratorium). Zaobserwowali oni, że u 75 proc. komórek białaczki dochodzi do apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórkowej) po 24 godzinach od podania wyciągu z nasion winogron. Także ekstrakt nie uszkodził zdrowych komórek.

jakie działanie ma winogron i co zawiera

Naukowcy dowiedli również, że wyciąg z nasion winogron aktywuje w celach nowotworowych białko JNK, które kieruje komórki na drogę apoptozy. Nie ocenia to jednak, że jedzenie winogron pomoże konkretnym osobom pokonać raka – zaznaczają naukowcy. Jednak jedzenie winogron oraz pozostałych owoców, a także warzyw, z pewnością wspomoże zapobiegać wzrostowi nowotworów.

Winogrona mogą zapobiec wadom serca i cukrzycy

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan na łamach serwisu EurekAlert przekonują, że zielone, czerwone i czarne winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi i ograniczyć odporność na insulinę, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy. Zdaniem naukowców jest to zasługa zawartych w winogronach fitochemikalii, czyli substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Mimo, że analizowania były przeprowadzane na szczurach, naukowcy przypuszczają, że spożywanie winogron ma podobnie korzystny wpływ na ludzi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ