Wkład Azteków i Majów do rozwoju kuchni

Kuchnia, która dzisiaj pozbawiona jest pomidorów jest kuchnią nie pełna dls każdego Europejczyka. Warto jednak wspomnieć, że tak naprawdę to nie jest warzywo, które wywodzi się z Europy. Tak naprawdę jest to warzywo, które zostało przywiezione na wielkich statkach z terenów, które były zamieszkiwane przez Majów i Azteków. To właśnie z Ameryki środkowej pochodzi ziemniak, pomidor, kukurydza, czy też warzywa z rodziny strączkowatych. To właśnie z Ameryki środkowej,z terenów, na których dzisiaj znajduje się Meksyk pochodzi kakao, które było używane później na przykład w Wiedniu do produkcji tradycyjnej wiedeńskiej czekolad z mlekiem. To właśnie jednak Aztekowie oraz Majowie urządzali sobie takowe i czekoladowe uczty od najdawniejszych czasów. Wyrabiano tam wręcz czystą czekoladę, taką, jaką znamy dzisiaj z kakaowca, a także z białej kukurydzy oraz chili. Była to czekolada o specyficznym, dzisiaj przywdzielibyśmy naturalnym posmaku. Warto jest wiec wybrać się do Meksyku, naszej krainy pomidora.

www.twojafanaberia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ