śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Wiele jest jednak zwolenników, którzy rezygnują ze spożywania śniadania odcinek tłumacząc taki wybór wieloma względami. Dla jednych jest to kwestia odchudzania, a inni po prostu zwalają sprawy na brak czasu. Faktem jest, że z żadnych powodów nie warto rezygnować najważniejszego posiłku dnia. Poniżej przedstawione są najciekawsze propozycje na zdrowe śniadanie. Jesteście ciekawi? 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/sniadanie-bialkowo-tluszczowe-czy-weglowodanowe/ 

Zdrowe śniadanie – czyli jakie? 

W czasach, kiedy zdrowy styl życia jest niemal wyznacznikiem, nie tylko dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ale również dla tych, którzy chcą utrzymać życie w dobrej formie, zdrowa dieta i ćwiczenia to nieodłączny element. Dzisiaj skupimy się jednak na pierwszym posiłku spożywanym w ciągu dnia. Jakie śniadanie jest najlepsze dla zdrowej diety? Wybór jest Naprawdę ogromny. Można jeść śniadanie na słodko lub słono, może być to śniadanie bazujący na węglowodanach lub śniadanie białkowo-tłuszczowe. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby zadbać o odpowiednią wartość kaloryczna posiłku oraz komponować je w jak najmniej przetworzonych produktów. Kiedy decydujemy się na węglowodany, niech będą to Węglowodany o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Kiedy będzie to białko, niech będzie ono pełnowartościowe, zaś kiedy zdecydujemy się na tłuszcze, niech dostarczają one głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Przepisy na zdrowe śniadania 

Poniżej znajduje się lista kilku propozycji, lub też inspiracje na zdrowe śniadania. 

Oto one: 

Puszyste pancakes – Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać żółtko, 150 g serka homogenizowanego, a także 50 ml mleka. Do mieszanki dodać pół szklanki mąki jaglanej, pół łyżki sody oraz łyżkę miodu i otrębów. Całość wymieszać razem z pianą z białek oraz smażyć na oleju kokosowym 

Tosty – w misce roztrzepać jajko z odrobiną mleka i cukru, obtoczyć w nim bułkę pokrojoną w plastry i smażyć na maśle klarowanym. Dodatkiem do tostów może być ser, a także ulubiona wędlina.

Muffinki z warzywami – jajko roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku, dodać utarte kozi ser oraz cukinię i posiekany szpinak, masę przelać do 4 foremek na muffinki i piec w 180 stopniach przez około 15 minut. 

Twarożek z łososiem pomidorem i szczypiorkiem – łososia pokroić w cienkie plastry, pomidorki przekroić na pół, a szczypiorek pokroić na małe krążki. Wszystko mieszamy ze sobą i podajemy na jednym talerzu. 

Możliwości jest naprawdę wiele. Wśród propozycji z łatwością można znaleźć zdanie, które odpowiada naszym preferencjom kulinarnym, a jednocześnie dostarcza nam odpowiedniej ilości kalorii i wartości odżywczych. 

Zobacz też: http://www.naszawitryna.pl/produkty-typu-light-zdrowe-czy-niezdrowe/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ