Smak i zapach wina to wyjątkowe bukiety, których spożywanie daje jest wyjątkowym doznaniem. Pijąc je możemy się rozkoszować się niezwykłymi doznaniami smakowymi i zachwycać mnogością aromatów. Odpowiednio skomponowane wzbogacają smak każdej potrawy, poprawiając przy tym również trawienie. Wina popularnością cieszyły się już w czasach starożytnych. Grecy i Rzymianie rozcieńczali je z wodą, czyniąc je napojem podstawowym oraz dodatkiem do każdego posiłku. Obecnie wina cieszą się coraz większą popularnością. Czym różnie się wino musujące od wina zwykłego?

Siła bąbelków

Podczas produkcji wina musującego powstają specjalne bąbelki, decydujące o charakterze napoju. Bąbelki mogą powstać na kilka sposobów. Jednym z nich jest wstrzykiwanie bąbelków do butelki, a kolejnym nasycenie napoju dwutlenkiem węgla. Istnieje także metoda tradycyjna produkcji wina musującego. Polega ona na poddaniu wina ponownej, wtórnej fermentacji – wykorzystuje się do tego metodę Charmata. Powtórna fermentacja wykonywana jest w kadzi ze stali nierdzewnej. Kolejnym krokiem do produkcji wina musującego jest jego filtrowanie oraz butelkowanie pod ciśnieniem. Metoda naturalna jest najbardziej czasochłonna, zapewnia ona jednak wyjątkowy smak i aromat wina musującego. Wino musujące to jeden z najdelikatniejszych trunków, który uwodzi swoją rześkością.

Wino bez bąbelków

Zwykłe wino z kolei nie jest poddawane procesowi powtórnej fermentacji. Bazę do jego wykonania stanowią kruszone winogrona poddawane procesowi fermentacji. Tak przygotowany napój jest w kolejnym kroku przelewany do butelek. W nich napój dojrzewa. Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów win, w tym wina wytrawne, półwytrawne, białe, czerwone bądź różowe. W zależności od dania, serwujemy inne rodzaje win. Do potraw mięsnych lepiej sprawdzi się wino czerwone wytrawne, do deserów – białe, półsłodkie.

Wina w niektórych kulturach, na przykład francuskiej, odgrywają ogromną rolę podczas posiłku. Jeden kieliszek dobrej jakości czerwonego wina wpływa korzystnie na układ trawienny oraz zwiększa produkcję czerwonych ciałek we krwi. Coraz większy wybór win jest dostępny w sklepach internetowych, takich jak na przykład wineavenue24.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ