Danie dnia to z pewnością nazwa dla obiadu. W Polsce to właśnie obiad jest najważniejszym daniem dnia. Wbrew pozorom powinno nim być śniadanie, zwłaszcza dietetycy podkreślają o bardzo ważnej funkcji tego posiłku. Jednak śniadaniom nie poświęcamy tyle uwagi, ile czasu zajmuje nam wymyślenie i przygotowanie wspaniałego obiadu. Na dni w tygodniu najchętniej podajemy zupy i drugie danie, jakim są najczęściej naleśniki, makarony, ryż na mleku, omlety. Od czasu do czasu, kiedy jest wena, ochota i fundusze można zaserwować rodzinie wspaniały mięsny obiad taki jak kotlety schabowe, pałki, skrzydełka, panierowana pierś kurczaka, klopsy mielone, gulasz, chińskie danie z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Na niedziele i święta mamy specjalne menu, które zwykle się nie zmienia. Wybieramy albo potrawkę z kurczaka z ryżem i sosem słodko-kwaśnym z rodzynkami, rosół, albo kurczak z rożna lub kotlety schabowe z surówką ziemniakami lub frytkami. Czasami na specjalne okazje podajemy jeszcze pieczeń, którą starannie dusimy w ciemnym sosie.

http://www.elegans.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ