Jak przygotować domowy sos do pizzy?

Pizza to szybki posiłek dostępny od ręki, czy to w pizzerii, czy w zaciszu własnego domu. Dla tych, co mają więcej czasu, a gotowanie sprawia im przyjemność. Fajną alternatywą dla kupnej pizzy będzie ta zrobiona własnoręcznie w domu. Często jednak mamy problem z doborem sosu do pizzy, można go jednak w łatwy sposób przygotować samemu.

Oto prosty przepis na pyszny sos do pizzy, łatwy w wykonaniu jak posmarowanie bułki masłem.

Niezbędne do wykonania sosu będą:

– koncentrat pomidorowy (cały słoiczek bądź 1/2 w zależności ile sosu chcemy otrzymać)
– 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
– łyżka ziół (bazylia, oregano)
– 1/2 łyżeczki cukru
– 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Przygotuj czosnek, obierz go i przeciśnij przez praskę. Następnie w miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (sól, pieprz, cukier i zioła). Do osobnej miski przełóż koncentrat pomidorowy, dodaj przygotowany wcześniej czosnek i dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanego koncentratu wsyp ówcześnie przygotowane suche składniki i również dokładnie ze sobą wymieszaj. Twój sos jest już prawie gotowy. Odstaw go teraz na około dziesięć minut, aby wszystkie składniki lepiej się ze sobą powiązały, a sos przeszedł aromatem ziół.

Jeśli zwykły sos pomidorowy jest dla Ciebie nudny, możesz poeksperymentować ze składnikami. Może jesteś smakoszem ostrych dodatków i lubisz ostre połączenia? Do przygotowanego według powyższej instrukcji sosu, możesz dodać łyżkę musztardy sarepskiej, rosyjskiej bądź łyżkę papryczki chili w proszku. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością składników. Jeśli masz ochotę na nieco łagodniejszy smak do sosu pomidorowego zamiast musztardy, możesz dodać łyżkę majonezu. Wymieszaj dokładnie, a otrzymasz gładką pozbawioną grudek konsystencję sosu.

Tak przygotowany sos, niezależnie, którą z opcji wybierzesz, będzie idealną bazą dla domowej pizzy. Niektórzy dodają do sosu trochę wody, gdy jest on za gęsty. Jednak unikaj tej praktyki, gdyż podczas pieczenia pizzy woda z sosu zacznie parować, a ciasto namoczy się i nie będzie już takie smaczne i chrupiące.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ