Ekspresowe ciasta bez pieczenia

Pyszne, apetyczne i ekspresowe w wykonaniu ciasto… Czy to możliwe? Oczywiście! Szczególnie, jeżeli wybierzemy taki przepis, który nie wymaga pieczenia. Przedstawiamy najlepsze ciasta bez pieczenia, które wprost rozpływają się w ustach!

Ciasto kokosowe bez pieczenia

Ciasto kokosowe jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nawet osoba niewprawiona w kuchennych bojach poradzi sobie z tym zadaniem. To znakomity przepis dla fanów egzotycznych smaków i słodkiego kremowego budyniu. Jak przygotować ciasto kokosowe? Będziemy potrzebować:

  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 3 opakowania krakersów
  • 1 kostki masła
  • 1 szklanki cukru
  • 1 l mleka
  • 300 g wiórków kokosowych

Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z mąką tortową i budyniem na gładką masę, po czym dodajemy do mleka z cukrem i szybko mieszamy. Następnie do garnka wrzucamy kostkę masła, a gdy się rozpuści dodajemy masę budyniową, 250 g wiórków i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Na prostokątnej średniej wielkości formie wyłożonej pergaminem układamy pojedynczą warstwę krakersów. Smarujemy masą budyniową i ponownie układamy krakersy. Ciasto przekładamy do wykorzystania całej masy (powinna być na wierzchu). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Deser kokosowy gotowy!

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami bez pieczenia

Jakie jeszcze ciasta bez pieczenia skradną serca naszych bliskich? Oczywiście słodka tarta czekoladowa! Dla podkręcenia smaku wykorzystamy w niej masło orzechowe i daktyle. To wprost nieziemskie połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 2 opakowania Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY
  • 1 l mleka
  • 300 g ciastek czekoladowych
  • 100 g masła
  • 200 ml czarnej kawy
  • 150 g daktyli
  • 2 słoiki masła orzechowego (350 g)
  • 1 puszka solonych orzeszków ziemnych
  • mleczna lub biała czekolada do dekoracji

W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło w rondelku. Ciastka miksujemy w blenderze i łączymy z masłem. Mieszamy całość na gładką masę, wykładamy nią spód blaszki do tarty o wyższych bokach i wkładamy do lodówki. Gdy spód ciasta będzie już schłodzony, wykładamy na niego masło orzechowe, pokruszone orzeszki i namoczone w kawie daktyle. Następnie do jednej szklanki mleka wsypujemy zawartość opakowania budyniu i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy, a potem wlewamy mleko z budyniem. Mieszamy energicznie zawartość garnka, a od momentu zagotowania masy gotujemy ją jeszcze przez około pół minuty i dodajemy pozostałe masło. Całą masę wlewamy na tartę i dodajemy na jeszcze ciepły budyń startą mleczną lub białą czekoladę. Tarta będzie najlepsza, jeżeli schodzimy ją około 12 h w lodówce.

Bananowiec bez pieczenia

A może kolorowy i aromatyczny bananowiec? To niezwykle prosty przepis, który wspaniale smakuje i świetnie prezentuje się na stole. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:

  • 2 opakowań Galaretki cytrynowy smak WINIARY
  • 1 opakowanie Galaretki pomarańczowy smak WINIARY
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 5 bananów
  • 1 żółtka
  • 150 g masła
  • pół szklanki cukru pudru

Tortownicę wykładamy biszkoptami, a w dwóch szklankach gorącej wody rozprowadzamy galaretki cytrynowe i studzimy. Cztery obrane banany trzemy na tarce, a jednego pozostawiamy do dekoracji. Następnie ucieramy żółtko z masłem i cukrem, które łączymy z galaretkami cytrynowym i bananami. Tak powstałą masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Pomarańczową galaretkę rozprowadzamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dekorujemy plasterkami banana i zalewamy tężejąca galaretką pomarańczową. Ponownie wstawiamy do lodówki i już po godzinie możemy cieszyć się pysznym, słodkim deserem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ