Gotowana kukurydza - smacznie i szybko

Wiele z nas uwielbia ciepłą, gotowaną kukurydzę z dodatkiem soli i roztopionego masełka. Na samą myśl już niektórym cieknie ślinka, jednak prawie zawsze pojawia się mały problem przy przyrządzaniu kukurydzy.

Co jest najbardziej denerwujące w gotowaniu kolby? Oczywiście większość z nas odpowie „Czas”. Co więc zatem zrobić, aby kukurydza była smaczna i nie gotowała się zbyt długo? Oto tak zwany lifehack, czyli sposób na dobrze ugotowaną kukurydzę.

Czego potrzebujesz oprócz kukurydzy?

– Duży garnek
– Masło
– sól
– opcjonalnie czosnek (do przygotowania pysznego masła czosnkowego).

Co i jak należy zrobić?

Do dużego garnka wlej zimną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Jednak uwaga, to bardzo ważne NIE dodawaj soli. Często popełniamy ten błąd podczas gotowania kukurydzy, który sprawia, iż staje się ona twarda.

Kolejny krok to włożenie kolb do gotującej się wody, kiedy kukurydza znajdzie się już w garnku, poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Najlepiej będzie, jeśli przykryjesz garnek pokrywką, gdyż kukurydza zawsze wypływa na wierzch wody. Kukurydzę gotuj nie dłużej jak 15 minut. Dlaczego? Ponieważ po tym czasie stanie się niesmaczna i twarda. Jeśli jednak masz świeżą kukurydzę, czas gotowania skraca się do 3-4 minut (po ponownym zagotowaniu się wody).

Twoja idealna kukurydza jest już gotowa. Teraz możesz przygotować pyszne domowe masło czosnkowe, którym okrasisz gorącą kukurydzę.
Jakie składniki będą Ci potrzebne? Proporcje składników, dobierasz samemu, odpowiednio do ilości serwowanej kukurydzy. Pamiętaj jednak, że średnio na kostkę masła ok. 200 gram. przypada główka lub 1,5 główki czosnku.

– masło (w kostce będzie najlepsze)
– czosnek (najlepiej świeży, jeśli jednak go nie masz, możesz użyć czosnku w proszku)
– pietruszka zielona
– pieprz
– inne zioła/przyprawy według upodobań

Oprócz składników potrzebujesz jeszcze blendera bądź miksera.

Idealne masło czosnkowe — przepis

Pierwszym krokiem jest obranie i posiekanie czosnku.

Następnie w misce rozgnieć masło, tak aby łatwiej je było zblendować.

Do tak przygotowanego masła wrzucasz czosnek, posiekaną (bądź rwaną) pietruszkę oraz resztę wybranych przypraw. Wszystko blendujesz na gładką masę. Powstałą masę przekładasz do pojemniczka i masło czosnkowe gotowe.

Jeśli nie zamierzasz użyć masła od razu, schowaj je do lodówki. Pamiętaj, aby nie blendować masła zbyt długo, gdyż możesz (niechcący) zrobić śmietanę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ