zdrowe odżywianie

Każdy z nas pragnie odżywiać się zdrowo, smacznie i tak, aby nie przybyło nam zbędnych kilogramów. Połączenie ze sobą tych wszystkich pragnień nie jest trudne. Wystarczy tylko przeanalizować, jakie produkty żywnościowe są zdrowe ? Jak postępować, by przygotowane posiłki były smaczne ? Ile spożywać pożywienia ? I o jakich porach spożywać posiłki, aby nie przybierać na wadze ?
Aż tyle i tylko tyle.

1. Aby odżywianie było zdrowe niejednokrotnie trzeba zmienić całokształt dotychczasowego odżywiania. I sprawić, by obfitowało ono w zdrowe artykuły spożywcze. Jak i doprowadzić do tego, aby odżywianie było racjonalne.

Najzdrowszym sposobem odżywiania jest spożywanie niewielkich od 4 – 6 posiłków dziennie. Przy czym ostatni posiłek na około 2 godziny przed snem.

Niezdrowo jest spożywać na przykład 2 posiłki dziennie i doprowadzać swój organizm do nadmiernego wygłodzenia. Stan wygłodzenia sprawia, że potem jemy łapczywie, a więc szybko i podczas posiłku spożywamy znacznie więcej kalorii niż byśmy chcieli. W efekcie czego jesteśmy przejedzeni i czujemy się źle.

A na dodatek wygłodzenie doprowadza nas do tego, że podczas jednego posiłku potrafimy zjeść nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Co oczywiście przyczynia się do wzrostu wagi naszego ciała.

2. Nie ulega wątpliwości, że najzdrowszymi artykułami spożywczymi są ryby, warzywa i owoce.

Do tego składu możemy dodać jeszcze miód naturalny, olej z oliwek, ryż, chude mięso, jaja, ciemne pieczywo i chudy nabiał. Aby osłodzić sobie życie do wyżej wymienionych propozycji można jeszcze dodać dżem nisko słodzony i gorzką czekoladę, oraz lody mleczne.

Oto niektóre produkty, które są zdrowe i niezbyt kaloryczne:

– jedna kostka czekolady około 22 kcal.
– jedna kulka lodów około 30 kcal. plus wafel około 18 kcal.
– jeden lód mleczny na patyku bez czekolady około 110 kcal.
– jedna płaska łyżka dżemu nisko słodzonego około 31 kcal.
– jedna łyżeczka miodu około 48 kcal.
– 100 g. ryżu gotowanego około 137 kcal.
– w 100 g. makaronu gotowanego jest około 105 kcal.
– jedna kromka ciemnego chleba około 85 kcal.
– jedno jajko około 90 kcal.
– 100 g. gotowanej piersi z kurczaka około 120 kcal.
– 100 g. kiełbasy szynkowej około 154 kcal.
– w 100 g. kiełbasy krakowskiej jest około 145 kcal.
– jeden plaster szynki wieprzowej około 50 kcal.
– jeden plaster polędwicy około 28 kcal.
– w 100 g. szynki z kurczaka jest około 120 kcal.
– 10 dkg. chudego białego sera około 100 kcal.
– jedna szklanka maślanki około 70 kcal.
– jedna szklanka chudego mleka około 90 kcal.
– w 100 g. dorsza wędzonego jest około 52 kcal.
– ryba mintaj w 100 g. jest około 73 kcal.
– śledź marynowany w 100 g. około 124 kcal.
– w 100 g. gotowanych ziemniaków około 60 kcal.
– jeden średniej wielkości pomidor, to około 20 kcal.
– jeden średniej wielkości ogórek zielony około 8 kcal.
– jedna duża marchew około 24 kcal.
– jedna średnia rzodkiewka około 1 kcal.
– kapusta biała w 100 g. ma około 28 kcal.
– kapusta kwaszona w 100 g. to około 16 kcal.
– jedna średniej wielkości cebula około 24 kcal.
– jeden ząbek czosnku, to około 3 kcal.
– jedno średniej wielkości jabłko ma około 36 kcal.
– jeden średniej wielkości owoc kiwi około 40 kcal.
– jedna średniej wielkości mandarynka, to około 15 kcal.

3. Sekretem kucharzy i gospodyń domowych przy sporządzaniu smacznych dań są odpowiednie przyprawy. Tak, jak na przykład w przypadku rosołu, gdzie sekretem dobrego smaku jest dobrze przysmażona cebula. A następnie warzywa rosołowe. I przyprawy, jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i odrobina soli.

Przyprawy nie tylko nadają potrawom smak i kolor, ale także są bardzo zdrowe.

Przy zakupie ich trzeba jednak zwracać uwagę na ich świeżość, by nie były spleśniałe, co zdarza się najczęściej wtedy, gdy nie są paczkowane. Lecz podczas zakupu przypraw paczkowanych także warto sprawdzić datę przydatności do spożycia.

Najbardziej popularnymi na świecie przyprawami jest:

– majeranek
– cynamon
– bazylia
– gałka muszkatołowa
– liść laurowy
– ziele angielskie
– lubczyk
– rozmaryn
– mięta
– tymianek
– oregano
– papryka
– pierzy
– szafran
– cząber
– gorczyca
– goździk
– imbir
– kurkuma
– kolendra
– dziurawiec
– melisa
– żeń szeń

Ciekawostki kulinarne

  • Najdroższą przyprawą jest szafran.
  • Mało stosowaną, lecz wspaniałą pod wieloma względami jest kurkuma.
  • Nowością w kuchni jest żeń szeń.
  • Najzdrowszym warzywem jest czosnek znany od tysięcy lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ